Een goed rapport, geslaagd in eerste zit, daar drinken we op!


Het is al lang geleden maar ik herinner me nog de vraag van mijn grootouders op het einde van elk schooljaar: ”Heb je een goed rapport, hoeveel procent heb je?” Later werd het dan: “Mag je naar het volgende jaar?” want heel het systeem na de lagere school konden ze niet meer volgen.

Deze maand zullen velen van jullie geconfronteerd worden met blok, examens, laatste schooldagen. Het resultaat van deze intense periode geeft ofwel aanleiding tot een feestje of maakt je een beetje triest. Twee verschillende emoties kunnen opduiken en je aanzetten tot een glaasje (of meerdere glazen) alcohol.

Hoe ga je hiermee om?

Voor een groot deel bepalen je verwachtingen en je kijk op het leven welke invloed het resultaat op je gevoel heeft. Juist hier zit nu de sleutel tot een “nuchter” of een “bezopen” einde van het schooljaar. Hoe goed je het ook bedoelt, hoe liefdevol en ondersteunend je als ouder ook bent, je kan blij verrast zijn maar ook erg teleurgesteld. Dit is weer eens een voorbeeld dat je in het leven niet alles onder controle kan houden.

Je hebt dan de keuze, vieren of vluchten. Uitbundig gaan feesten of je toch maar verdoven met alcohol als trouwe vriend. Maar die gekende vriend verandert niets, maar dan ook niets, aan het resultaat. Waarom zou je deze weg dan weer nemen wetende dat er toch niets aan de situatie zal veranderen? Wat kan je dan wel doen?

Onderzoek eens welke verwachtingen je hebt van je zoon of dochter en in hoever zorgen deze voor de invulling van jouw leven? Welke oude overtuigingen bepalen hoe je tegen een resultaat aankijkt?

Verleg je focus, zet je donkere bril af en vervang hem door een roze. De wereld rondom jou zal er ineens anders uitzien doordat je dingen die er altijd waren nu meer positieve aandacht kan geven. Steek geen negatieve energie in iets wat je toch niet kan veranderen. De situatie blijft hetzelfde dus kan je er beter het beste van maken.

Vergeet vooral niet, je bent een prachtmoeder, een prachtvader en je kinderen blijven je nodig hebben. Er is geen enkele zoon of dochter die stiekem hoopt op een beschonken ouder.


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square