Wedden dat jij wint?


Vandaag wordt er in de media veel gesproken over gokverslaving. Waar ligt hier de grens tussen je persoonlijke verantwoordelijkheid en die van de overheid? Er zal hierover nog heel wat gepraat en geschreven worden, tot in het parlement toe vrees ik. Maar daar gaan ze ook bijna met vakantie. De nationale feestdag is de afsluiting van het parlementaire jaar. De komkommertijd is weer bijna aangebroken.

In deze blog wil ik niet verder ingaan op de gokverslaving doch wel over onze eigen verantwoordelijkheid als het over (alcohol)-verslaving gaat. De valkuil is dikwijls dat we een ander of een situatie aanwijzen als reden tot ons gedrag. Hoe gemakkelijk zoeken we geen uitvluchten die dan luiden: “Als mijn partner nu eens wat meer zou helpen in het huishouden. Als de kinderen nu eens wat minder ruzie zouden maken. Als ik wat zou afvallen. Als ik een andere job zou vinden. Als ik wat meer zou verdienen. Als mijn werkgever me wat meer zou waarderen. Als mijn vrouw/man me wat meer zou respecteren. Als ik wat meer vrije tijd zou hebben.” Als, als, als ……altijd als dit of dat zou veranderen dan hoefde ik niet te drinken, dan zijn al mijn problemen opgelost en is mijn afhankelijkheid ook weg.

Besef dat je dan in je slachtofferrol zit en deze héél comfortabel is. Je vindt excuses, redenen om te kunnen drinken. Je probeert langs deze weg je gedrag (drinkgedrag) te verantwoorden. Je vindt dat je recht hebt op een glaasje alcohol omdat je iets wordt aangedaan of je een beloning verdient. Je voelt je benadeeld, krijgt zogezegd geen kans om iets te veranderen omdat je altijd wel een hindernis zoekt die dan je reden is om je geweten te sussen. Eigenlijk gok je erop dat er iets in je buitenwereld gebeurt zodat jij een reden hebt om te drinken.

Zolang je blijft denken, voelen en handelen zoals je heel je leven al gedaan hebt zal er niets veranderen. Laat je energie niet uitgaan naar de buitenwereld maar voel wat voor jou echt belangrijk is. Wat maakt je blij en gelukkig. Als je je gevoelens blijft onderdrukken zal drinken een vorm van zelfverdoving blijven, een middel om je kwetsbaarheid niet onder ogen te zien. Je innerlijke leegte drijft je naar alcohol, drank verdooft de pijn van eenzaamheid. Alcohol is een snelle oplossing, drinken en niet meer voelen, een vlucht om niet te zien wat er zich werkelijk in je leven afspeelt.

Gok niet maar neem je verantwoordelijkheid. Vertrouw, ook jij kan het!


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square