De magie van het kinderfeest treft ons allemaal


Als de Sint met zijn boot aankomt in Antwerpen word ik ook elk jaar weer blij. Stiekem moet ik toegeven dat ik dan ook telkens weer opgelucht bent als hij zegt “Er zijn geen stoute kinderen dit jaar”. Oef, gelukkig, iedereen heeft recht op een cadeautje.

Blijven we niet allemaal een beetje kinderen die blij zijn wanneer iemand ons zegt dat we “braaf” zijn? Hoe dikwijls doen of zeggen we iets omdat we veronderstellen dat dit zo moet. Vanwaar komen al die overtuigingen toch?

Wanneer we als klein mensje op de wereld komen zijn we kwetsbaar. Je bent compleet afhankelijk van de zorgen die je opvoeders, meestal je ouders, je geven en bent op zoek naar onvoorwaardelijke liefde en aandacht. Tijdens onze kinderperiode worden we dan ook wel eens gekwetst wat heel normaal is. Soms moeten de volwassenen wel ingrijpen om je als kind te beschermen wat je op dat moment niet altijd begrijpt. Ondanks dat het voor jou als kind noodzakelijk is dat je af en toe beperkt wordt voor je eigen veiligheid en omdat er nu éénmaal maatschappelijke regels zijn, zal je hierdoor een bepaald gedrag ontwikkelen. Je reageert ook reeds als kind vanuit één van de vier basisemoties: bang, boos, blij en bedroefd. Je twijfelt al wel eens:” ben ik wel oké? mag ik er zijn?” en je ondervindt dat door bepaalde gedragingen je meer aandacht en liefde krijgt. En zo zijn we vertrokken, we gaan dingen doen en zeggen om graag gezien te worden.

Wanneer je nu deze blog aan het lezen bent doe je dit vast en zeker als volwassene, hoe zou je anders op deze pagina belanden. Het grote verschil tussen een kind en een volwassene is dat je “keuzes” kan maken. Je bent niet meer afhankelijk van iemand anders. Je mag voelen wat voor jou past of niet bij je hoort en dit kan je aangeven aan de mensen rondom jou. Je ben goed zoals je bent, meer nog, je bent GEWELDIG!


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square