Welk carnavalsmasker past bij jou?


Het is weer carnaval, een moment dat een masker dragen normaal is. Hoe dikwijls echter dragen wij een fictief masker? Heb je hier al eens bij stil gestaan?

De krokusvakantie is begonnen. Vorige week werd er in de scholen carnaval gevierd. Kinderen verkleden zich in hun favoriete held, wanen zich voor één dag Piet Piraat, een lid van K3, Mega Mindy, Assepoester, Sneeuwwitje, een leeuw, een hond enz. Prachtig die vrolijke gezichtjes, geschilderd, verstopt onder grote hoeden en allemaal even fier. Ze vereenzelvigen zich met de figuur die ze uitbeelden. Ze zijn even mooi, even stoer, even sterk als de figuur die ze vertegenwoordigen. Ze zijn gewoon eventjes niet meer Jan, Mieke, Louise, Tom, Mattias, Kato maar hun held.

Dragen we niet allemaal regelmatig een camouflerend masker? Ik bedoel hier niet letterlijk een carnavalsmasker, alhoewel ons gedrag even onnatuurlijk kan zijn. Zijn er bij jullie ook niet zo van die momenten dat je je anders voordoet dan je werkelijk bent? Je je maar aansluit bij de grote groep terwijl je de situatie totaal anders ziet, doch hiervoor niet durft uit te komen?

En dan, ons beschermende masker dat zorgt dat we ons kunnen blijven verstoppen. Hoe dikwijls antwoorden we niet op de vraag: ”hoe is ’t?” met “oh, goed, prima” of “ça va” terwijl we ons eigenlijk kut voelen. Ons masker verbergt dan hoe we ons werkelijk voelen en “hop” we gaan weer verder…

Natuurlijk is carnaval een plezante tijd en de ontspanning die deze dagen en de vakantie brengt zijn om te koesteren. Maar, sta eens stil bij jouw favoriete masker en… Heb je het nog wel nodig?


Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square